Umat Dunia, Percayalah Yang Neraka Itu Benar!!!

Nak dapat topup Percuma? Tak perlu menjual atau menaja. DompetMoneyDotCom

Ni ha, ada saya terbaca artikel perihal keadaannya gambaran dahsyatnya neraka itu. Artikel ini di petik daripada Kitab Peringatan Bagi Yang Lalai. JAdi, pada pembaca dan rakan-rakan yang masih belum mengenali apa itu neraka, marilah baca serba sedikit. Mana yang bukan Muslim, yang nak juga tahu apakah yang dipercayai oleh Umat Muhammad ini, marilah baca kerna terdapat juga kenyataan tentang bukan Muslim di dalam riwayat ini.

 Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.:

 "Mengapa aku melihat kau berubah muka?" 

Jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."

Lalu nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam."

 Jawabnya: "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. 


  • Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak,  andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. 
  • Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. 
  • Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. 
  • Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana  sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api.
Sungguh HEBAT dan BESARnya NERAKA Allah ini. Tebuka lubang jarun sahaja, habislah Universe kita ni. Maknanya, tak terbanding upaya kita sebagai manusia nak dibandingkan ciptaan Allah neraka ini. Kita cenonet je kat Bumi Allah ni, paling jauh ciptaan manusia pun adalah sampai ke Marikh sana. Namun, lagaknya mengalahkan Tuhan, besar kepalanya mengalahkan Tuhan. Masih sanggup buat mungkar, tak mahu memperjuangkan Agama Allah walaupun mampu membuatnya, Angkuhnya dia hari ini. Hari kemudian, nantilah azab api neraka ini. Ingatan ini untuk diri saya sendiri dan kalian semua. Wallahualam ~ANIP~\

Sumber gambar www.yousaytoo.com dan pibasmktm.blogspot.com

0 comments:

Catat Ulasan